Kunskap som färskvara

Vi showar, det är vårt jobb. Vi dansar, hoppar, skuttar, snurrar, leker, gestaltar, fakirar, slukar och uttrycker. För att vara eldartist krävs det vissa självklara skills: till exempel att kunna hantera eld, ha grundläggande kunskap om bränsle och redskap och kunna röra kroppen någorlunda estetiskt. Det finns eldartister som har dessa grundläggande kunskaper och klarar sig fint på det. Men de flesta av oss behöver mer för att profilera oss.

Ibland tror folk att vårt jobb är att repa in en show, visa upp den och sedan sälja in nästa. Det är inte riktigt sant. För bakom våra shower ligger inte bara några riktade rep och en tillfällig historia utan en massa kunskaper som vi jobbar med kontinuerligt, jag kallar det för verktygsskills.

Verktygskills är det jag får när jag tar en danslektion, tränar acroyoga eller stretchar på min kammare. Verktygsskills är de kunskaper som jag jobbar med, tidvis dagligen, för att bli en bättre eldartist och bjuda på coolare shower.

Verktygsskills är anledningen till att jag tycker om det här jobbet så mycket. Jag går på mina dansklasser, stretchar och gör yoga, tränar akrobatik, snurrar på övningsredskap och koreograferar… Och ibland så måste jag påminna mig själv om det. Det är det som gör mig till en bra eldartist, det är slitet och svetten som skapar magin i showerna. Och det är så himla himla roligt!